بررسی و مقایسه ویژگی‏های مکانیکی و ممانعتی کاغذ سنگی و کاغذ گلاسه

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه مهندسی کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 دانشجوی دکتری صنایع خمیر و کاغذ ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

چکیده

کاغذ یکی از مواد اصلی بسته‏ بندی است که می‏ تواند از محصول بدون آسیب به کیفیت آن محافظت کند، درحالیکه انعطاف‏ پذیر، تجزیه‏پذیر، تجدیدشونده و با قابلیت چاپ است. اخیراً نسل جدیدی از مواد با عنوان کاغذ سنگ وارد بازار شده است که یکی از موارد مصرف آن در بسته‏ بندی است. در این مقاله ویژگی‏های مکانیکی، ممانعتی و نوری این نوع از کاغذ ارزیابی و با کاغذ گلاسه که نوع باکیفیتی از کاغذ سلولزی است، مقایسه شده است. نتایج نشان دادند که در ویژگی‏های ممانعتی شامل سرعت عبور بخار آب، عبور روغن و جذب آب کاغذ سنگی تقریباً نفوذناپذیر است. مقایسه ویژگی‏های نوری نشان داد که کاغذ سنگی نسبت به کاغذ و مقوای گلاسه درجه روشنی و ماتی کمتر، اما شفافیت بیش‏تری دارد. مقاومت به پارگی و کرنش کاغذ سنگی بیش‏تر از کاغذ و مقوای گلاسه است. اما مقاومت کششی و مقاومت به ترکیدگی کاغذ و مقوای گلاسه بیش‏تر از کاغذ سنگی است.

کلیدواژه‌ها


[1] Keymannesh, Sh. 2012. Importance and role of packaging in export development. Iran trade development organization. 7p. (In Persian).
[2] Marsh, K. and Bugusu, B., 2007. Food Packaging—Roles, Materials, and Environmental Issues. Journal of Food Science, 72(3): 39-56.
[3] Raheem, D., 2012. Application of plastics and paper as food packaging materials – An overview. Journal of Food and Agriculture. 25(3):177-188.
[4] Koshy, R. R., Mary, S. K., Thomas, S. and Pothan, L. A., 2015. Environment friendly green composites based on soy protein isolate–A review. Food Hydrocolloids, 50:174-192.
[5] Khwaldia, K., Arab‐Tehrany, E. and Desobry, S., 2010. Biopolymer coatings on paper packaging materials. Comprehensive Reviews in food science and food safety, 9(1): 82-91.
[6] Netramai, S. and Kijchavengkul, T., 2016. Use of Paper in Food Packaging Applications. Reference Module in Food Sciences, Edition: 1st, Publisher: Elsevier.
[7] Herrera, M. A., Mathew A. P. and Oksman K., 2017. Barrier and mechanical properties of plasticized and cross-linked nanocellulose coatings for paper packaging applications. Journal of Cellulose, 24(9), 3969-3980.
[8] Report Buyer Ltd, 2014. Food Packaging Market by Material (Paper & Board, Plastic, Glass, Metal), Type (Rigid, Semi-rigid, Flexible), Application (Dairy, Bakery, Confectionery,
Convenience Foods, Fruits, Vegetables, Meat, Sauces, Dressings) – Global Trends & Forecast to 2019. Report Buyer Ltd, Kent, United Kingdom.
[9] Ottenio, D., Escabasse, J.-Y. and Podd, B., 2004. ILSI Europe Report Series: Packaging Materials: [6] Paper and Board for Food Packaging Applications. International Life Sciences Institute, Brussels, Belgium. Available from: http://www.ilsi.org/Europe/Publications/R2004Pac_Mat.pdf.
[10] Twede, D. and Selke, S.E.M., 2005. Cartons, Crates and Corrugated Board: Handbook of Paper and Wood Packaging Technology. DEStech Publications, Inc. 584p.
[11] Hosseinkhanli, H., Aalaie, J., Abdollahi, M., Khalkhali, T. and Shojaei, M., 2014. Thermal, mechanical, and barrier properties of polyethylene/surlyn/organoclay nanocomposites blown films prepared by different mixing methods. Journal of Vinyl and Additive Technology, 21(1):60-69.
[12] Liu, R., Tang, C. and Liu, H., 2015. Cellulose Nanofiber-Protein Composite Handbook of Polymer Nanocomposites. Processing, Performance and Application, (pp. 449-464): Springer.
[13] Lavoine, N., Desloges, I., Khelifi, B. and Bras, J., 2014. Impact of different coating processes of microfibrillated cellulose on the mechanical and barrier properties of paper. Journal of Materials Science, 49(7), 2879-2893.
[14] Afrabandpay, E., 2003. Properties of paper : an introduction. Agriculture science publication. Tehran, 392p. (In Persian).
[15] Rhim, J.-W., Lee, J.-H. and Hong, S. I., 2006. Water resistance and mechanical properties of biopolymer (alginate and soy protein) coated paperboards. LWT-Food Science and Technology, 39(7): 806-813.
[16] Ebrahimpour Kasmani, J., Samariha, A. and Nemati M., 2014. Effect of mixing different contents of OCC pulp on NSSC pulp strength. Journal of BioResource, 9(3):5480-5487.