تأثیر پوشش دهی با زئین ذرت بر ویژگیهای مقاومتی و ممانعتی کاغذ لاینر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار دانشگاه ساری

2 دانش آموخته دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبعی ساری

3 عضو هیات علمی دانشکده مهندسی چوب و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منبع طبیعی گرگان

4 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

زئین یکی از پروتئین­های مهمی است که از منابع مختلفی قابل تهیه می­باشد. در این تحقیق تأثیر افزودن عامل پوشش‌دهی زئین بر ویژگی­های مقاومتی و ممانعتی مقوای لاینر مورد بررسی قرار گرفت. زئین در سطوح 50، 100 و 150 گرم بر لیتر اسید اتانول (95 درصد) و با دو نسبت نرم­کننده (گلیسرول) 5/0 و 1 درصد (بر پایه وزن خشک زئین) برای پوشش دهی کاغذ لاینر استفاده شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت نرم­کننده در محلول پوشش بر روی مقاومت به عبور هوا و روغن تأثیر مثبت داشت، اما اثر آن بر میزان جذب آب منفی بود. با افزایش وزن ماده پوشش، شاخص مقاومت به کشش و ترکیدن افزایش یافته ولی مقاومت به پارگی کاهش داشته است. همچنین افزایش غلظت نرم­کننده در محلول پوشش بر وزن پایه و مقاومت به پارگی تأثیر مثبت داشته؛ ولی روی مقاومت به کشش و ترکیدن تأثیر منفی نشان داده است.

کلیدواژه‌ها


[1]   Trezza, T.A. and Vergano, P.J., 1994. Grease Resistance of corn zein Coated paper. Journal of Food Science, 59:912-915.
[2]   Parris, N., Sykes, M., Dickey, L.C., Wiles, J.L., Urbanik, T.J. and Cooke, P.H., 2002. Recyclable zein-coated kraft paper and linerboard. Progress in Paper Recycling, 11(3):24-29.
[3]   Sedaghat, N. 2005. Food packaging technology. Frontier of Knowledge, Tehran, 368p. (In Persian).
[4]   Gällstedt, M., Brottman, A. and Hedenqvist, M. S., 2005. Packaging related properties of protein and chitosan-coated paper. Packaging Technology and Science, 18(4):161-170.
[5]   Chandra, R. and Rustgi, R., 1998. Biodegradable polymers. Progressive Polymer, 23:1273–1335.
[6]   Reddy, C.S.K., Ghai, R. and Rashmi, V.C., 2003. Poly hydroxy alkanoates: an overview. Bioresource Technology, 87:137–146.
[7]   Cutter, C.N., 2006. Opportunities for bio-based packaging technologies to improve the quality and safety of fresh and further processed muscle foods. Meat Science, 74(1):131-42.
[8]   Shukla, R. and Cheryan, M., 2001. Zein: the industrial protein from corn. Industrial Crops and Products, 13(3):171-192.
[9]   Landry, J., 1997. Comparison of extraction methods for evaluating zein content of maize grain. Cereal Chemistry, 77(6):724-730.
[10] Ghanbarzadeh, B., Almasi, H. and Zahedi, Y., 2008. Biodegradable and edible biopolymers in food and pharmaceutical packaging, Amirkabir University of Technology Press, Tehran, 529p. (In Persian).
[11] We, Q., Sakabe, H. and Isobe, S., 2003. Studies on the toughness and water resistance of zein based polymer by modification. Polymers, 44:3901-3908.
[12] Krotcha, J.M., 2002. Protein as raw materials for films and coating: Definitions, current Status and opportunities. CRC Press LLC, Florida, 672p.
[13] Guillaumem, C., Pinte, J., Gontard, N. and Gastaldi, N., 2010. Wheat gluten-coated paper for bio-based food packaging: Structure, surface and transfer properties. Food Research International, 1395-1401.
[14] McHugh, T.H. and Krochta, J.M., 1994. Plasticized whey protein edible films: water vapor permeability properties. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 59(2):416–419.
[15] Tihminlioglu, F., Atik, I.D. and Özen, B., 2010. Water vapor and oxygen- barrier performance of corn-zein coated polypropylene films. Journal of Food Engineering, 96(3):342-347.
[16] Armand, K. and Ghasemiyan, A., 2020. Effect of coating of packaging paper using chitosan and modified polylactic acid. Iranian Journal of Wood and Paper Science Research, 35(4):321-331.
[17] Aloui, H., Khwaldia, K., Ben Slama, M. and Hamdi, M., 2011. Effect of glycerol and coating weight on functional properties of biopolymer-coated paper. Carbohydrate Polymers, 86:1063–1072.
[18] Park, H.J., Bunn, J.M., Weller, C.L., Vergano, P.J. and Testin, R.F., 1994. Water vapor permeability and mechanical properties of grain protein-based films as affected by mixtures of poly ethylene glycol and glycerin plasticizers, Trans. ASAE, 37:1281–1285.
[19] Park, H.J., Kim, S.H., Lim, S.T., Shin, D.H., Choi, S.Y. and Hwang, K.T., 2000. Grease resistance and mechanical properties of isolated soy protein-coated paper. Journal of the American Oil Chemists' Society, 77:269–273.
[20] Subirade, M., Kelly, I., Gueguen, J. and Pezolet, M., 1998. Molecular basis of formation from a soybean protein: Comparison between the conformation of glycerin in aqueous solution and in films. International Journal of Biological Macromolecules, 23:241-249.