%0 Journal Article %T اثر نانوالیاف سلولز بر عملکرد آهار نشاسته مورد استفاده در آثار کاغذی تاریخی %J مجله صنایع چوب و کاغذ ایران %I انجمن علوم و صنایع چوب و کاغذ ایران %Z 2008-9066 %A دادمحمدی, کبری %A محمدی آچاچلویی, محسن %A جعفری, محمدتقی %D 2021 %\ 05/22/2021 %V 12 %N 1 %P 17-28 %! اثر نانوالیاف سلولز بر عملکرد آهار نشاسته مورد استفاده در آثار کاغذی تاریخی %K نانوالیاف سلولز %K آثار کاغذی تاریخی %K آهار نشاسته %R %X این پژوهش باهدف ارزیابی نانوالیاف سلولز و بررسی تأثیرات آن روی آهار نشاسته به‌عنوان پرکاربردترین آهار مورداستفاده در آثار کاغذی تاریخی و کاربرد آن به‌عنوان استحکام‌بخش جهت بازگرداندن مقاومت کششی و پایداری به آثار کاغذی تاریخی انجام‌شده است. روش انجام پژوهش تحلیلی- مقایسه­ای و شیوه گردآوری داده­ها از طریق آزمایش­های مرتبط با موضوع پژوهش همچون pH سنجی، رنگ سنجی و اندازه­گیری مقاومت کششی نمونه­ها بوده است. در این پژوهش نانو الیاف سلولز با درصدهای وزنی 5/0، 1 و 2 درصد، به‌صورت سوسپانسیون با آب تهیه شد و جهت تیمار نمونه­‌های بدون آهار و نمونه­های حاوی آهار نشاسته، مورداستفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد شاخص مقاومت کششی نمونه­های بدون آهار و نمونه­های حاوی آهار نشاسته پس از تیمار افزایش پیداکرده است اما پس از کهنه­سازی شاخص مقاومت کششی نمونه­های حاوی آهار نشاسته مقداری کاهش‌یافته است. بیشترین میزان مقاومت کششی پس از تیمار مربوط به نمونه­های حاوی آهار نشاسته با تیمار 2 درصد به میزان 36 Nm/g و پس از کهنه­سازی نیز مربوط به نمونه­های بدون آهار با تیمار 2 درصد به میزان 2/28 Nm/g است. میزان pH نمونه­های بدون آهار پس از تیمار در محدوده 98/6 تا 17/7 و بعد از عمل کهنه­سازی نیز در محدوده نزدیک به خنثی 85/6 تا 11/7 قرارگرفته است. pH نمونه­های حاوی آهار نشاسته پس از تیمار در محدوده خنثی 36/7 تا 42/7 و پس از کهنه­سازی نیز در محدوده 16/7 تا 19/7 قرارگرفته است. بررسی تغییرات رنگی نمونه­ها نشان داد بعد از تیمار نمونه­های بدون آهار و نمونه­های حاوی آهار نشاسته، رنگ نمونه­ها روشن­تر شده است. بعد از مرحله کهنه­سازی، رنگ هر دو گروه نمونه­ها تیره­تر شده و به سمت زرد شدگی تمایل پیداکرده است. البته تغییرات رنگی ایجادشده در نمونه­های حاوی آهار نشاسته نسبت به نمونه­های بدون آهار کمتر بوده است. %U https://www.ijwp.ir/article_44749_5815c147c807d8bfd85f67c8504826b6.pdf