@article { author = {Azizi Mossello, Ahmad and Savari, Ahmad and Rezayati Charani, Pejman}, title = {The Effect of Protexin Enzyme for Bagasse Storage on Pulp and Paper Properties}, journal = {Iranian Journal of Wood and Paper Industries}, volume = {10}, number = {3}, pages = {457-468}, year = {2019}, publisher = {Iranian Scientific Association of Wood and Paper Industries}, issn = {2008-9066}, eissn = {2423-3242}, doi = {}, abstract = {The aim of this study was to investigate the effect of using the protexin enzyme (percentage and repetition) as a probiotic agent on the properties of stored bagasse for pulp and paper production. For this purpose, the protexin was added at three concentrations of %0.125, %0.25 and %0.5 based on oven-dry weight of bagasse and two treatment times: once (adding protoxin at the beginning and storage for six months) and twice (adding protexin at the beginning and after three months). Then, the treatment bagasse was evaluated for physical properties (weight loss and pH), and chemical compositions. After that, soda pulp was done under active alkali 17%, cooking temperature of 170 °C and cooking time of 30 minutes. Finally, the properties of pulp and paper were measured and compared with green and control samples without treatment. Results showed that using of protexin enzyme with a concentration of 0.5%, twice resulted in the highest conservation status of stored bagasse in terms of the quality of the raw material and pulp and paper properties. In general, the greater the concentration and frequency of using of the enzyme protexin in bagasse storage, a greater improvement in the quality of bagasse and pulp and paper properties can be achieved.}, keywords = {Bagasse storage,Probiotic,Protexin Enzyme,Soda Pulp,Pulp and Paper Properties}, title_fa = {تاثیر استفاده از آنزیم پروتکسین برای انبارش باگاس بر خواص خمیر و کاغذ}, abstract_fa = {این تحقیق با هدف بررسی تاثیر استفاده از آنزیم پروتکسین (Protexin) به‌عنوان یک پروبیوتیک برای تیمار باگاس جهت انبارش شش ماهه بر خواص کمی و کیفی باگاس انبار شده برای تولید خمیرکاغذ و کاغذ انجام شد. برای این منظور از آنزیم پروتکسین در سه غلظت 125/0، 25/0 و 5/0 درصد نسبت به وزن خشک باگاس در دو دوره زمانی یک‌بار تیمار (افزودن پروتکسین در ابتدا و ذخیره‌سازی به مدت شش ماه) و دوبار تیمار (افزودن پروتکسین در ابتدا و تکرار پس از سه ماه در طی مدت انبارش) انجام شد. سپس باگاس حاصل، از نظر خواص فیزیکی (افت وزن و pH) و ترکیبات شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت و در ادامه خمیرکاغذ سودا تحت قلیائیت 17 درصد، دمای پخت 170 درجه سانتی‌گراد و مدت پخت 30 دقیقه تهیه و خواص خمیرکاغذ و کاغذ آن اندازه‌گیری و با نمونه سبز و شاهد بدون تیمار مقایسه شد. نتایج نشان می‌دهد دوبار استفاده آنزیم پروتکسین با غلظت 5/0درصد بیشترین شرایط حفاظت از باگاس انبارشده در خصوص کیفیت ماده اولیه‌، خواص خمیرکاغذ و کاغذ تولیدی ایجاد کرد. در مجموع، هرچه غلظت و تعداد دفعات استفاده از آنزیم پروتکسین در انبارش باگاس بیشتر شود بهبود بیشتری در کیفیت باگاس‌،‌ خمیر و کاغذ تولیدی حاصل خواهد شد.}, keywords_fa = {انبارش باگاس,پروبیوتیک,آنزیم پروتکسین,خمیرکاغذ سودا,خواص فیزیکی و مکانیکی}, url = {https://www.ijwp.ir/article_35860.html}, eprint = {https://www.ijwp.ir/article_35860_bef0793292454281bcfce19b2d1ff6ec.pdf} }