@article { author = {Shafiei Amrehei, Seyyedeh Sheyda and Rasooly Garmaroody, esmaeil and Djafari Petroudy, seyedrahman and ramezani, omid}, title = {The effect of bagasse pith xylose on yeast growth kinetic in bio-products manufacture}, journal = {Iranian Journal of Wood and Paper Industries}, volume = {9}, number = {1}, pages = {41-51}, year = {2018}, publisher = {Iranian Scientific Association of Wood and Paper Industries}, issn = {2008-9066}, eissn = {2423-3242}, doi = {}, abstract = {In order to Xylan extraction, bagasse pith, after alkaline pre-treatment and sodium chlorite bleaching, treated with different dosage of soda and then calculated extraction percentage and characterized with FT-IR. Produced xylan changed to xylose with diluted acid hydrolysis and after treatment with active carbon and ultrasonic, reduced sugar measured by HPLC. Then, obtained xylose was added to yeasts media of kluyveromyces marxianus and pichia stipites to evaluate its effects on their growth kinetic. Results showed that by increasing in soda dosage, xylan extraction percentage increased. Also, hydrolysis process alone can produced much sugar without active carbon and ultrasonic. Evaluation of yeasts growth kinetic showed that the speed of yeast growth in media including xylose was more than glucose one and so efficiency of these yeasts is much for C5 sugar as it can be used them for bio-products manufacture.}, keywords = {xylan؛ bagasse pith,Dilute acid,Kluyveromyces marxianus,pichia stipites}, title_fa = {اثر قند زایلوز مغز باگاس بر سینتیک رشد مخمر در تولید محصولات زیستی}, abstract_fa = {به منظور استخراج زایلان، مغز‌باگاس، پس از پیش‌تیمار قلیایی و رنگبری با کلریت‌سدیم، با درصدهای مختلف سود تیمارگردید و پس از محاسبه درصد استخراج، مورد طیف سنجی FT-IR قرار گرفت. زایلان تولید‌شده با استفاده از هیدرولیز اسیدی رقیق به قند زایلوز تبدیل شده و پس از تیمار با کربن‌فعال و اولتراسونیک، میزان قندها بوسیله دستگاه HPLC اندازه‌گیری شد. سپس زایلوز تولیدشده به محیط کشت مخمرهای Kluyveromyces Marxianus و Pichia Stipites اضافه شد تا اثر آن بر سینتیک‌رشد آنها مشخص شود. نتایج نشان داد که در مرحله استخراج، با افزایش مصرف سود از 8 به 14 درصد، مقدار استخراج زایلان افزایش می‌یابد. همچنین، فرایند هیدرولیز به‌تنهایی و بدون استفاده از کربن فعال و اولتراسونیک می‌تواند میزان‌قند بیشتری را تولید نماید. ارزیابی سینتیک رشد مخمرها نشان می‌دهد که سرعت رشد مخمر در محیط حاوی زایلوز بیشتر از گلوگز بوده و لذا کارایی این مخمر‌ها برای قندهای 5 کربنه بیشتر می باشد بطوریکه از آنها می‌توان برای تولید محصولات زیستی استفاده نمود.}, keywords_fa = {زایلان,مغز باگاس,اسید رقیق,Kluyveromyces marxianus,pichia stipites}, url = {https://www.ijwp.ir/article_26958.html}, eprint = {https://www.ijwp.ir/article_26958_bb824d8bf8d71be57ff1c4f97bb6db11.pdf} }