@article { author = {miri, seyedmahmoud and tarmian, asghar and Azadfallah, Mohammad Azadfallah and Abdolkhani, Ali and Efhami Sissi, Davod}, title = {Microencapsulation of Zataria multiflora thyme essential oil to improve its antifungal efficiency by controlled release mechanism}, journal = {Iranian Journal of Wood and Paper Industries}, volume = {8}, number = {4}, pages = {563-571}, year = {2018}, publisher = {Iranian Scientific Association of Wood and Paper Industries}, issn = {2008-9066}, eissn = {2423-3242}, doi = {}, abstract = {The purpose of the present research is enhancing the thyme essential oil efficacy by microencapsulation technique with emphasis on controlled released mechanism. First, essential oil was extracted by hydro-distillation in a Clevenger-type apparatus for 4 h. Then, core-shell microcapsules were prepared using solvent evaporation method with oil in water emulsion system. To measure the efficacy of encapsulated thyme oil, UV-visible spectrometer was used and was found to be 67 percent. The size and shape of oil droplets in emulsion were observed with optical microscope and the morphology of the polymer capsules was observed with scanning electron microscope. Release kinetics in both free and encapsulated forms showed that all components of free oil evaporated into atmosphere, while just 6 percent of capsules evaporated in the same condition. So, microencapsulation method increased the efficacy of the essential oil with controlled release mechanism. Filter paper disk test was performed to investigate the fungicide effects of thyme oil in both free and capsulated forms before and after leaching test. Results revealed that there are no significant differences between control samples and those treated by free oil especially after leaching test. In contrast, the samples treated by microencapsulated thyme oil showed much more resistance against Aspergillusniger mold indicating that the controlled release mechanism can prevent mold growth on filter paper disk and therefore improved the oil efficacy.}, keywords = {Aspergillus mold,Controlled release,essential oil,Microencapsulation,Poly (methyl methacrylate)}, title_fa = {افزایش کارائی ضد قارچی اسانس آویشن شیرازی با رهایش کنترل شده آن به روش میکروکپسوله کردن}, abstract_fa = {هدف از این تحقیق استفاده از روش میکروکپسوله‌کردن یا ریزپوشانی برای حفظ ترکیبات فرار اسانس‌ آویشن و افزایش اثربخشی خصوصیات ضدقارچی آن با مکانیسم رهاسازی کنترل شده طی زمان بود. برای این منظور، در ابتدا با استفاده از دستگاه کلونجر اسانس آویشن تهیه و سپس با استفاده از روش تبخیر حلال و تشکیل امولسیون روغن در آب، کپسول‌های هسته- پوسته تشکیل شدند که دارای هسته روغنی و پوسته پلیمری از جنس پلی متیل متاکریلات بودند. بازدهی میزان کپسوله‌شدن مواد با روش طیف‌سنجی مرئی- فرابنفش اندازه‌گیری شد و میزان بازدهی کپسول‌ها 68 درصد تعیین شد. همچنین اندازه و شکل کپسول‌های تولید شده با کمک میکروسکوپ نوری و مرفولوژی آن‌ها توسطمیکروسکوپ الکترونی روبشی بررسی شد. نتایج سینتیک رهایش ترکیبات فرار آویشن در حالت معمولی و کپسوله‌شده نشان داد که در مدت زمانی که همه ترکیبات اسانس آویشن تبخیر می‌شوند، تنها 6 درصد آویشن کپسوله شده تبخیر شده و وارد محیط می‌شود. همچنین برای بررسی میزان اثربخشی اسانس آویشن در دو حالت معمولی و کپسوله‌شده قبل و پس از آبشویی، از کپک آسپرژیلوس نایجر با روش آزمون کاغذ صافی استفاده شد. نتایج نشان داد تفاوت چندانی بین خصوصیات مانع‌شوندگی اسانس آویشن در حالت معمولی با نمونه شاهد وجود ندارد و سرعت تبخیر بالای ترکیبات موثره آویشن از اثربخشی آن می‌کاهد. در مقابل، نقش بارز میکروکپسوله‌کردن پس از آبشویی مشخص شد وکارائی بالای اسانس آویشن کپسوله‌شده در برابر رویش کپک حاکی از قابلیت بالای این روش در حفظ ترکیبات ضدمیکروبی اسانس آویشن بود.}, keywords_fa = {اسانس آویشن,پلی متیل متاکریلات,رهایش کنترل‌شده,کپک آسپرژیلوس,میکروکپسوله‌کردن}, url = {https://www.ijwp.ir/article_25657.html}, eprint = {https://www.ijwp.ir/article_25657_0d98fc24aa0baeac3a2680a8395d5f80.pdf} }