استادیار، گروه مهندسی صنایع چوب و فرآورده های سلولزی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده
چوب یکی از منابع بسیار مهم طبیعی بوده و حفاظت از آن برای افزایش طول عمر محصولات ساختهشده، امری اجتنابناپذیر است. اصلاح با روغنهای داغ سبب میشود که گرما بهصورت یکنواخت به داخل چوب منتقل شود و با ایجاد تغییر شیمیایی در ماکرومولکولهای چوب، آبدوستی آن را کم کند. در این پژوهش اثر اصلاح روغن گرمایی در حضور روغن بزرک بر خواص فیزیکی و ساختار شیمیایی چوب گونهی لرگ بررسی گردید. برای این منظور نمونههای چوبی در محیط روغن بزرک، تحت دمای 170،140 و200 درجه سانتیگراد در دو بازه زمانی 2 و 4 ساعت گرمادهی شدند. بر اساس نتایج، جذب آب نمونههای اصلاحشده کمتر از شاهد بود و مقدار جذب آب و واکشیدگی ضخامت با افزایش دمای تیمار کاهش یافت اما زمان اصلاح گرمایی تأثیر معنیداری نداشت. همچنین طیفسنجی مادونقرمز مؤید کاهش گروههای هیدروکسیل چوب، در نمونههای اصلاح روغن گرمایی شده میباشد که با افزایش دمای اصلاح، این کاهش محسوستر گردید.