شناسایی نوع چوب و بررسی ویژگی‌های کیفی چوب بستنی‌های وارداتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه تهران

2 گروه آموزشی مهندسی علوم و صنایع چوب و کاغذ ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

3 گروه مهندسی علوم و صنایع چوب و کاغذ

4 علوم‌ و مهندسی صنایع‌ غذائی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی ، دانشگاه تهران

چکیده

چوب‌بستنی، یکی از کالاهایی است که واردات آن علیرغم وجود واحدهای تولیدی در داخل کشور، همواره مورد انتقاد بوده است. در این پژوهش جنس چوب‌های مورد استفاده در چوب بستنی‌های وارداتی به کشور شناسایی و همچنین برخی ویژگی‌های کیفی آن‌ها بررسی شد تا نتایج آن مورد استفاده تولیدکنندگانِ داخلی این محصول قرار گیرد. از کارخانه‌های دایتی و میهن، نمونه‌های چوب‌بستنی صاف و گرد و از کارخانه کاله، نمونه‌های صاف تهیه شدند. نتایج شناسایی چوب‌ها نشان داد که جنس توس بیشترین کاربرد را در ساخت چوب بستنی داشته و پس‌ازآن چوب راش قرار دارد. ازنظر زاویه تماس، زبری سطح و میزان مواد استخراجی، چوب‌بستنی ساخته‌شده از چوب راش (میهنِ گرد) متفاوت از دیگر چوب‌بستی‌ها بوده ولی در آزمون‌های ارزیابی حسی، نمونه‌های گردِ میهن و دایتی، فارغ از جنس نمونه‌های چوبی بالاترین امتیازات را دریافت کردند. با توجه به نتایج، ویژگی‌های بهینه برای چوب بستنی‌های تولیدی موردبحث قرار گرفت.

کلیدواژه‌ها


[1] Jiamyangyuen, S., Delwiche, J.F., and Harper, W.J., 2002. The impact of wood ice cream sticks’ origin on the aroma of exposed ice cream mixes. Journal of Dairy Science, 85(2): 355-359.
[2] Fusaro, D., 2000. Candy bars and small packages. Dairy Foods, 101:57.
[3] Sudarat, J., and Harper, W.J., 2004. Identification of volatile flavor compounds in wooden ice cream sticks originated from different geographical locations. Milchwissenschaft, 59(9-10): 530-532.
[4] Wheeler, E.A., Baas, P., and Gasson P.E., 1989. IAWA list of microscopic features for hardwood identification. IAWA Bull. n.s. 10: 219–332.
[5] Franklin, G.L., 1945. Preparation of thin sections of synthetic resins and wood-resin composites, and a new macerating method for wood. Nature, 155(3924): 51-51.
[6] Ilvessalo-Pfäffli, M.S., 1995. Fiber atlas – identification of papermaking fibers., Springer-Verlag, Berlin, 400p.
[7] Standard test method for corona-treated polymer films using water contact angle measurements. ASTM International, D5946-17, 2017.
[8] Dooley, L., Lee, Y.S. and Meullenet, J.F., 2010. The application of check-all-that-apply (CATA) consumer profiling to preference mapping of vanilla ice cream and its comparison to classical external preference mapping. Food Quality and Preference, 21(4): 394-401.
[9] TAPPI T280 pm-99, Acetone extractives of wood and pulp. TAPPI Press, Atlanta, GA, USA, 1999.
[10] Otsuka, Y., Nojiri, M., Kusumoto, N., Navarro, R.R., Hashida, K., and Matsui, N., 2020. Production of flavorful alcohols from woods and possible applications for wood brews and liquors. RSC Advances, 10(65): 39753-39762.
[11] Vogler, E.A., 1998. Structure and reactivity of water at biomaterial surfaces. Advances in colloid and interface science, 74(1-3): 69-117.
[12] Benkreif, R., Brahmia, F.Z., and Csiha, C., 2021. Influence of moisture content on the contact angle and surface tension measured on birch wood surfaces. European Journal of Wood and Wood Products, 79: 907–913.
[13] Mousavi, S. M., Bazmi, M.A., Ehsani, M.R., and Michalski, M.C., 2003. Effect of surface properties on textural characteristics of ice cream. In: Proceedings of the 3rd International Symposium on Food Rheology and Structure, Laboratory of Food Process Engineering (ETH Zürich). Feb. 9-13 Zurich, Switzerland, 48: 389-392.
[14] Papp, E.A., and Csiha, C., 2017. Contact angle as function of surface roughness of different wood species. Surfaces and Interfaces, 8: 54-59.
[15] Ibnsouda, K.S., Latrache, H., and Boutahari, S., 2012. Theoretical effect of cedar wood surface roughness on the adhesion of conidia from Penicillium expansum. Annals of microbiology, 62(4): 1361-1366.
[16] Labbe, D., R Fries, L., Ferrage, A., Lenfant, F., Godinot, N., and Martin, N., 2018. Right sizing: Sensory-based product design is a promising strategy to nudge consumers toward healthier portions. Nutrients, 10(10): 1544.
[17] Fengel, D., and Wegener, G., 1989. Wood: chemistry, ultrastructure, reactions. Walter de Gruyter, Berlin, Germany, 626p.
[18] Campbell, W.G., and Bryant, S.A., 1941. Determination of p H in wood. Nature, 147(3725): 357-357.
[19] Geffert, A., Geffertova, J., and Dudiak, M., 2019. Direct method of measuring the pH value of wood. Forests, 10(10): 852.
[20] Cakiroglu, E. O., Demir, A., and Aydin, I., 2019. Comparison of birch and beech wood in terms of economic and technological properties for plywood manufacturing. Drvna industrija: Znanstveni časopis za pitanja drvne tehnologije, 70(2): 169-174.