TY - JOUR ID - 37610 TI - تأثیر اصلاح بخار گرمایی- مکانیکی بر خواص کاربردی گلولام ساخته‌شده از چوب صنوبر JO - مجله صنایع چوب و کاغذ ایران JA - IJWP LA - fa SN - 2008-9066 AU - حاجی حسنی, رضا AU - محبی, بهبود AU - کاظمی نجفی, سعید AD - موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، بخش تحقیقات علوم چوب و فرآورده های آن AD - گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 11 IS - 2 SP - 241 EP - 253 KW - گلولام KW - تیمار ترکیبی بخار گرمایی- مکانیکی KW - ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی KW - ضریب فشردگی DO - N2 - هدف از این تحقیق، بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی گلولام ساخته‌شده از چوب صنوبر (Populus deltoides) فشرده‌شده با فرایند ترکیبی بخار گرمایی- مکانیکی (ترکیبی از دو تکنیک تیمار بخار گرمایی و عملیات فشرده­سازی) بود. در این بررسی تیمار بخار گرمایی چوب صنوبر در دماهای 130، 150 و 170 درجه سانتی‌گراد و مدت زمان­های ماندگاری 20 و 40 دقیقه انجام شد. سپس تیمار فشرده‌سازی چوب صنوبر در دمای پرس 160 درجه سانتی‌گراد، زمان پرس 20 دقیقه و با دو ضریب فشردگی 40 و 60 درصد (جهت شعاعی) صورت پذیرفت. برای ساخت گلولام، از اتصال انگشتی و چسب پلی اورتان استفاده گردید. خواص فیزیکی و مکانیکی گلولام ساخته‌شده ازجمله جذب آب، واکشیدگی شعاعی و مماسی، جدا شدن لایه­ها، مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و مقاومت برشی خط چسب موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که خواص فیزیکی و مکانیکی گلولام ساخته‌شده از چوب صنوبر تیمار شده با فرایند بخار گرمایی- مکانیکی افزایش می­یابد. بر اساس نتایج میزان جذب آب و واکشیدگی شعاعی گلولام ساخته‌شده از چوب­های تیمار شده با فرایند ترکیبی بخار گرمایی- مکانیکی افزایش می­یابد. همچنین فرایند ترکیبی بخار گرمایی- مکانیکی سبب کاهش میزان جدا شدن لایه­های گلولام پس از چرخه­های غوطه­وری- خشکاندن می­گردد. ویژگی­های مکانیکی گلولام­های ساخته‌شده ازجمله مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته خمشی در اثر تیمار ترکیبی بخار گرمایی- مکانیکی افزایش‌یافته؛ اما مقاومت برشی خط چسب گلولام­ها در اثر این تیمار کاهش می­یابد. لذا نتایج بیانگر بهبود برخی خواص فیزیکی و مکانیکی گلولام در اثر فرایند ترکیبی بخار گرمایی می­باشد. UR - https://www.ijwp.ir/article_37610.html L1 - https://www.ijwp.ir/article_37610_84ebd8d0cf7236f92ac0e916f3dea56a.pdf ER -