TY - JOUR ID - 11295 TI - مقایسه ویژگی‌های خمیر کاغذ کرافت حاصل از تنه و شاخه ممرز JO - مجله صنایع چوب و کاغذ ایران JA - IJWP LA - fa SN - 2008-9066 AU - پوریزدیان محمدآباد, ابراهیم AU - سرائیان, احمدرضا AU - دهقانی فیروزآبادی, محمدرضا AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد،گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - دانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 5 IS - 1 SP - 139 EP - 152 KW - ممرز KW - خمیر کاغذ کرافت KW - چوب تنه KW - چوب شاخه DO - N2 - استفاده از شاخه‌های درخت به عنوان یک منبع بالقوه فیبری، علاوه بر اینکه می‌تواند بخشی از مواد اولیه مورد نیاز صنایع خمیر و کاغذ تامین کند، راندمان هر درخت را نیز افزایش می‌دهد. این پژوهش با هدف مقایسه ویژگی‌های خمیر کاغذ کرافت چوب تنه و شاخه ممرز و امکان استفاده از شاخه در صنایع خمیر کاغذ انجام گرفت. نمونه‌های چوب تنه و شاخه به قطر تقریبی 15 سانتیمتر از جنگل آموزشی شصت‌کلا‌ته (گرگان) تهیه گردید. اندازه‌گیری الیاف با استفاده از روش فرانکلین و میکروسکوپ نوری و ترکیبات شیمیایی چوب براساس دستورالعمل TAPPI صورت پذیرفت. خمیر کاغذ کرافت چوب تنه و شاخه تحت شرایط ثابت سولفیدیته 20 درصد، دمای حداکثر 170 درجه سانتیگراد و نسبت مایع پخت به چوب 5 به 1 و شرایط متغیر قلیائیت فعال 14، 16 و 18 درصد، زمان پخت 90، 120 و 150 دقیقه تهیه گردید، سپس در محدوده عدد کاپا 20، 25، 30 اقدام به تهیه کاغذ دست‌ساز شد. در نهایت خواص مقاومتی کاغذهای دست‌ساز براساس دستورالعمل TAPPI اندازه‌گیری شد. ارزیابی آماری نتایج نشان می‌دهد که اثر مستقل نوع چوب، زمان و قلیائیت فعال بر عدد کاپا و بازده خمیر معنی‌دار می‌باشد. مقایسه میانگین بازده و عدد کاپای خمیرها نیز نشان می‌دهد بازده خمیر کاغذ چوب تنه بیشتر از چوب شاخه و عدد کاپای آن کمتر می‌باشد. بررسی خواص مقاومتی کاغذ دست‌ساز تنه و شاخه نشان داد ویژگی‌های مقاومتی کاغذ دست‌ساز تنه بیشتر از شاخه می‌باشد. بین ویژگی‌های مقاومتی کاغذ دست‌ساز تنه و شاخه در شرایط پخت سولفیدیته 20%، قلیائیت فعال 18% و زمان پخت 150 دقیقه تفاوت معنی‌داری وجود ندارد. این شرایط، برای پخت همزمان تنه و شاخه ممرز پیشنهاد می‌شود UR - https://www.ijwp.ir/article_11295.html L1 - https://www.ijwp.ir/article_11295_1dc11489eac4b7641294af2a42174f18.pdf ER -